Úspechy vo výtvarnej tvorbe Kalokagatie 2014

19. – 20. júna 2014 sa v Trnave uskutočnila Olympiáda detí a mládeže s medzinárodnou účasťou – Kalokagatia 2014. Výtvarnej časti Kalokagatie sa zúčastnili aj dve žiačky našej školy. Miroslava Eldesová obsadila 1. miesto vo výberovej téme „Domov - to sú ruky na ktorých smieš plakať“. Barbora Hnilová obsadila 2. miesto v téme „Rio de Janeiro“. Srdečne blahoželáme!

Myšlienka starogréckej kalokagatie, vyjadrujúca úsilie spojiť snahu o telesnú dokonalosť s duševnou krásou a ľudským dobrom bola oživená v školskom roku 1990-1991.

Jednou z jej početných podôb sa stala olympiáda detí a mládeže uskutočnená po prvý raz v júni spomínaného školského roka v Trnave. Na celoslovenskej úrovni bolo toto podujatie zorganizované už o rok neskôr a zúčastnilo sa ho viac ako 1500 žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska. Od tej doby sa Kalokagatia - tak sa olympiáda detí a mládeže označuje - organizuje v dvojročných intervaloch - vždy v roku konania letných či zimných olympijských hier.

Vo všetkých doterajších ročníkoch sa súťažilo nielen v športových disciplínach, ale aj v kultúrno - umeleckej oblasti.

Organizátori súťaže vyhlásili v tomto školskom roku v oblasti výtvarnej tvorby 4 témy. Pri všetkých témach mohli byť použité rôzne techniky a spôsoby - maľba, kresba, grafika, kombinované techniky, koláž a iné.

1. téma: GÓÓÓL 2014 – Majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii - obľúbený futbal vo výtvarnom prejave. Stvárnenie najlepších tímov z celého sveta, ich farebné dresy a pohyb na trávniku. Vytvorenie zaujímavých figurálnych kompozícií.

2. téma: Rio de Janeiro - Rio de Janeiro, mesto najbližších Hier olympiády 2016, ale aj mesto zábavy, farieb a kontrastov. Brazílsky karneval, ktorý trvá 4 dni a 4 noci. Pompézny, nádherný, nesúci prívlastky zábava, samba, rozmanité a dômyselné kostýmy... Vytvorenie farebnej galérie zabávajúcich sa ľudí v maskách, prekrásna Copacabana, plesy a zábava v Riu...

3. téma: Deň športu a mieru – oslava tohto dňa. Fiktívne prepojonie športu a mieru vo svete, najzaujímavejšie výkony športovcov – a svetové špičky zo Slovenska - Peter Sagan, Hochschornerovci, Michal Martikán, Martina Moravcová a ďalších. Vyjadrenie symboliky, čo môže šport dokázať pri vytváraní vzťahov medzi rozdelenými krajinami alebo znepriatelenými komunitami

4. téma: Výberová téma

„Domov - to sú ruky na ktorých smieš plakať“ (výtvarné stvárnenie predstáv pod pojmom domov)

„Vesmír roku...“ (stvárnenie predstáv života v ďalekej budúcnosti)

„Skrytá krása krojov“ (výtvarné zobrazenie krojov rodného kraja)

„Plagát“ (návrh plagátu s tématikou tvorby a ochrany životného prostredia)

„Šport - zdravie a krása“ (vyjadrenie významu pravidelného športovania)

 

Informácie čerpané zo zdroja http://www.kalokagatia.sk/


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Jún 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30